Hinken med energi

22.04.2022

Jag har varit drabbad av utmattningssyndrom och vet hur skadligt stress kan vara. Tyvärr blir även stresskänsligheten högre efter utmattning och det blir ännu mer viktigt att vara medveten om hur man förvaltar sin energi. 

Det finns dock ett tankesätt som jag tycker är oerhört användbart när det kommer till att just vara medveten om sin energi. Jag kallar det ''hinken med energi''.

Jag ser det som att vi har 100% energi att förbruka under en dag. Tänk dig att du har en normal dag på jobbet. Då kanske du spenderar ca 40% av din energi där. Men tänk om du har en intensiv och tung dag på jobbet - då går det nog åt bortåt 70% energi. 

Det säger sig självt att vi inte kan storhandla, träna och städa hela huset efter en intensiv dag på jobbet. Vår energi räcker helt enkelt inte till. Om du dock haft en lugn dag, har du mer energi kvar att använda utan att den tar slut. 

Tyvärr är inte vi mobiltelefoner med en tydlig batteriprocent, så vi måste hålla koll på det själva. Lär dig att lyssna på din kropp, reflektera över hur dagen har varit och hur det känns inombords. Det finns ingen mening med att få så mycket som möjligt gjort om du inte orkar. Det kommer stjälpa snarare än hjälpa. 

Så ta hand om dig, påminn dig om hinken med energi och sänk kraven på dig själv! 

Varma kramar, 

Sara